Transformatör içerisindeki yağın görevi izolasyonu sağlamak, transformatör ve hava arasında ısı alışverişinde bulunarak transformatörün soğumasını sağlamaktır.İşletmedeki transformatörün içerisindeki yağlar zaman içerisinde çevresel faktörlerin, kullanım ve çalışma koşullarının etkileriyle deformasyona uğramaktadır.Trafo yağı tretman işlemiyle yağın vakum altında fiziksel temizliği (nem, gaz, katı partiküller vb.) yapılarak delinme gerilimi, iç yüzey gerilimi, viskozitesi, içerisindeki nem oranları değerleri ilgili standartlara uygun hale getirilerek yağın içerisinde çözünmüş halde bulunan tehlikeli gazlar (Etan, Metan, Asetilen, Hidrojen vb.) atılarak transformatörün daha güvenli ve sağlıklı çalışması sağlanır.Kimyasal olarak yağın yaşlandığı (güç faktörü, toplam asit vb. değerlerin limit değerlerin üzerine çıkması) sonucuna varılmış olması halinde ise izolasyon yağının değişmesi gerekmektedir.Bakım esnasında alınan izolasyon yağ numunesi analiz edilerek, analiz sonuçlaırına göre izolasyon yağının tretman edilmesine veya değişimine karar verilir.
Şimşek pozitif yüklü bulut ile negatif yüklü bulut arasında oluşan yüksek bir elektrik atlamasıdır.
Yıldırım negatif yüklü bulut ile pozitif yüklü yer arasındaki oluşan yüksek bir elektrik atlamasıdır.Bu elektrik atlaması genelde yerden buluta doğru olur.Bazı durumlarda ise buluttan yere doğru da olabilir.
Özetlemek gerekirse: Şimşek, elektrik yüklü bi r bulut ile diğer bir bulut arasındaki elektrik boşalması olarak tanımlanırken; Yıldırım, bulut ile yer arasındaki elektrik boşalması olarak tanımlanır.
Paratonerler yıldırım düştüğünde güvenli bir şekilde toprağa iletmek için kullanılırlar.O yüzden de yıldırımın düşmesinin en muhtemel olduğu yüksek binaların tepesine konumlandırılırlar.Paratoner olmayan bir binaya yıldırım düştüğünde akım toprağa gitmek isteyecektir.Bunun için de elektrik hattı, su tesisatı gibi metal kısımları tercih edecektir.Toprağa iniş sırasında yolunda ne kadar elektrik elektronik cihaz varsa hepsini kavurup kullanılamaz hale getirebilir.
Özel trafolu abonelerde, 400 kVA üzeri güçlerin ölçüm noktası primerdir. Yani sayaç tüketimi orta gerilim giriş noktasından ölçmektedir. Bu nedenle kompanzasyonda ölçüm 400 kVA üzeri güçlerde orta gerilimde yapılmalıdır.
Şarja Takılı Olan Cep Telefonu 2-6W Güç Tüketir. Prize Takılı Halde Bırakılan Şarj Cihazları 0, 1-0, 5W Güç Tüketir.
Yukarıda ki verilere göre, prize takılı olan şarj cihazları çok küçük bir güç tüketmektedirler.Burada dikkate alınması gereken nokta şarj cihazlarının elektrik güç tüketimi değil, yangın çıkarma riskidir.Özellikle orjinal olmayan şarj cihazları orjinallere göre daha çok risk içerir.İstatistiklere göre konutlarda, şarj cihazlarından dolayı çıkan yangınların ortalaması %20'dir.
Alya Mühendislik olarak her zaman olduğu gibi önceliğimiz 'ÖNCE CAN GÜVENLİĞİ'.